Okoli nas


Smo družinam prijazna kmetija in odlično izhodišče za družinske izlete.

V neposredni bližini kmetije se nahajajo številne lepo urejene in označene kolesarske in pohodniške poti ter izletniške točke.

BERNEKERJEVA POT

Pri domačiji je začetek Bernekerjeve poti, poimenovane po enem najpomembnejših slovenskih kiparjev impresionalistov, Francu Bernekerju (1874-1932).
Pot je kolesarska, pohodniška in konjeniška. Vodi do nekoč njegove rojstne hiše kjer si je danes mogoče ogledati le še temelje tipične pohorske »bajte« in spominsko ploščo.
Od tod se lahko odpravite tudi proti Kremžarjevemu vrhu (1164m).
Pot do bernekerjevine vas pelje mimo prekrasne cerkvice sv. Barbare, ki je lep primerek gotske arhitekture na koroškem. Sv. Barbara, ki je zaščitnica rudarjev, pa potrjuje dejstvo, da so na tem območju nekoč kopali pohorsko rudo – tonalit in pohorski marmor.
Če pot nadaljujete krožno, vas le ta popelje mimo številnih pohorskih kmetij- celkov, t.j. zaključenih enot samotnih hribovskih kmetij.

PO POTI DOMAČIH OBRTI

Mimo kmetije vodi tudi kulturno etnološka pot domačih obrti, kjer si je mogoče ogledat (mlin, žago, kovačijo).

POT TIČNICA

Na Legnu se začne zanimiva gozdno-učna pot Tičnica, ki ponuja lep sprehod v naravi od Legna do Slovenj Gradca. Pot ponuja čudovit razgled nad mestom Slovenj Gradcem.

CERKEV SV. JURIJA

Na Legnu kilometer vstran, se nahaja predromanska zgodnjesrednjeveška cerkev sv. Jurija na Legnu z lepo vidnimi staroslovanskimi grobovi in najdbami iz Keltskega kulturnega kroga iz obdobja 9 stoletja. Posebej zanimiva je okrogla bronasta okrasna zaponka z upodobitvijo pava kot starokrščanskega simbola nesmrtnosti. Vrhunsko predstavitev odkritih arheoloških ostalin si lahko pogledate ob pomoči zasteklenih talnih površin.

CROSS COUNTRY CLUB LEGEN

Možen je ogled in jahanje klubskih konjev v maneži. Če imate izpit jahač 1, se lahko v spremstvu odpravite na ježo v bližnjo okolico.
Na dveh kmetijah je možen po predhodnem naročilu ogled in jahanje islandskih konjev.

KOPE

Dvanajst kilometrov vstran se nahaja večje gorsko-smučarsko središče Kope na Pungartu (1317m), kjer sta Lukov in Grmovškov dom. Pod Malo Kopo, vrhom Pohorja, pa je dom Partizanka.
Od Grmovškovega doma se lahko peš odpravite do Črnega vrha (1344m) in naprej do Ribniške koče (1537m) ter prečudovitega Ribniškega jezera, ki je tako kot bolj poznana Lovrenška jezera pohorsko šotno barje.
Pot do tod je lahka in traja približno dve uri položne panoramske hoje. V zimskih mesecih, je ta pot urejena za tek na smučeh.

PAUČKOVE PARTIZANSKE BOLNIŠNICE

Paučkove partizanske bolnišnice so skupno ime za šest preprostih, skrivnih partizanskih bolnišničnih kompleksov, ki jih je na zahodnem Pohorju s pomočjo domačih aktivistov in sodelavcev OF ter partizanov iz enot dal zgradil partizanski zdravnik dr. Ivan Kopač - Pauček (1916 – 1988). Ohranjena je samo bolnišnica s skrivnim imenom Trška gora, ki jih okupacijskim silam nikoli ni uspelo odkriti.

SLOVENJ GRADEC

Gostje si lahko pogledajo tudi srednjeveško mesto Slovenj Gradec, ki je s strani Združenih narodov prejel prestižen naziv mesto glasnik miru. Tam si je možno pogledat marsikatero zanimivost kot je Koroški pokrajinski muzej, Galerijo likovnih umetnosti, cerkev sv. Elizabete in špitalsko cerkev Sv. Duha, Sokličev muzej…

TEMATSKE TURISTRČNE POTI NA OBMOČJU SLOVENJ GRADCA IN OKOLICI

Lepo ste vabljeni tudi na izlete, kjer lahko obiščete številne skrbno načrtovane in lepo označene pohodniške poti. Vsaka od njih nosi s seboj poleg rekreacije in preživljanja prostega časa v naravi tudi posebno sporočilo.
PUŠČAVNIKOVA POT
POT V DEŽELO ŠKRATOV
POT RIMLJANOV
POT NA RAHTELOV VRH
MEŠKOVA POT
POHODNIŠKA POT PLEŠIVEC
BERNEKERJEVA POT
PO POTI DOMAČIH OBRTI

ŠPORTNO LETALIŠČE V TOMAŠKI VASI

V oddaljenosti petih kilometrov se nahaja letališče, opremljeno z asfaltno in travnato stezo. Tu je zelo dejaven Koroški aeroklub, ki ponuja panoramske polete po Mislinjski dolini z motornimi in jadralnimi letali. Organizira tudi šolo jadranja. Na letališču organizirajo tudi skoke s padalom.

SPLAVARJENJE - NEPOZABNO DOŽIVETJE

V splavarskem pristanu na Gortini, v občini Muta, vas bodo sprejeli Koroški flosarji, polni veselja in radosti, s harmoniko v rokah in z nasmehom na obrazu. Za dobrodošlico boste prejeli šilce žganja, ržen kruhom in sol, kot je bilo včasih v navadi. Program je zabaven, smeha ne manjka. Flosarski župnik, na rajži krsti dva novopečena flosarja, flosar Miha skozi humor pripoveduje kako so splavarili nekoč. Tu so tudi Flosarske frajle s flosarko malico - golažem, z grumpi zabeljeno polento in kruhom.

Vožnja je mirna in varna, traja cca. 2,5 ure. Možne so prijave zaključenih skupin in posamezne prijave. Za termine voženj in rezervacije pokličite 02 87 23 333 / 040 186 507. www.splavarjenje.si

GESTAPOVSKI ZAPORI V DRAVOGRADU

V Dravogradu je na ogled muzejska zbirka urejena v kletnih prostorih občinske stavbe, v kateri so med drugo svetovno vojno imeli sedež dravograjski gestapovci, ki so bili daleč naokoli poznani po silni brutalnosti in krvoločnosti. Pet kletnih prostorov so preuredili v zaporniške celice, kamor so zapirali ujete partizane, njihove sodelavce in podpornike.

LIBELIČE

V Libeličah si lahko ogledate dimnico oziroma mogočno »črno kuhinjo«, ki se nahaja v baročno oblikovani stavbi župnišča, zgrajenega med 17. in 18 stoletjem. Bistvena dela kuhinje sta visoko odprto ognjišče ter samostojna krušna peč v njej pa lahko vidite tudi različno lončeno in leseno posodje, pinje, koduje in druge pripomočke za pripravo hrane, s katerimi je lepo ponazorjena tradicionalna kultura življenja in pripravljanja hrane značilnega za to območje.
V župniškem skednju si lahko ogledate tudi kmečko zbirko, s preko 700 predmetov iz vsakdanjega kmečkega življenja. V njem je lepo ponazorjena žitna pot - pot od zrna do kruha.
V Libeličah si je moč ogledati tudi kostnico, v Sloveniji so ohranjene le še tri. Libeliče pa niso znane le po tej edinstveni kostnici in pač pa je vas Libeliče, zaradi svoje preteklosti iz plebiscitnega leta 1922, znana po vsej Sloveniji. V Libeličah se lahko peš odpravite po etnološki učni poti-sove velike uharice.

ETNOGRAFSKI SPOMINSKI MUZEJ PREŽIHOVEGA VORANCA

V Kotljah se nahaja Prežihova bajta, ki je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca (1893 – 1950). Bajta je značilna koroška stavba malega kmeta »bajtlerja«, ki nas z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje Prežihove mladosti, o Prežihovem delu pa pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju.
V bližini si lahko ogledate tudi manjše Ivarčko jezero.

TURISTIČNI RUDNIK MEŽIČA

Med Peco in Uršljo goro so že od nekdaj poznana nahajališča svinčeve in cinkove rude, ki so jih odkrili že Rimljani.
Tu se boste lahko s pravim rudarskim vlakom popeljali po sledeh rudarjenja globoko v osrčje Pece, kjer plešejo škrati in če boste dovolj pridni in imeli srečo, se vam bo v kotu temnega rova pokazal "bergmandelc".
Rudnik ponuja tudi zelo zanimivo kolesarsko doživetje skozi podzemlje Pece.

POVZPNETE SE LAHKO TUDI NA VRHOVE V BLIŽNJI OKOLICI IN SICER:

URŠLJA GORA (1699m) s cerkvijo sv. Uršule na samem vrhu,
RADUHA (2062m),
PECA (2125m), že na meji z Avstrijo.

Kontakt

Rotovnik Plesnik
Helena Rotovnik
Legen 134 a
2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu
Slovenija

tel.: 02 88 53 666
gsm: 041 893 252

info@rotovnik-plesnik.si